Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

5 óriási tévhit a mozgásfejlődésről, amiből komoly baj is lehet!

5 óriási tévhit a mozgásfejlődésről, amiből komoly baj is lehet! A fej felemelése és fordítása, az első átfordulás, a kúszás, az ülés, a mászás, a felállás és persze az első lépések megtétele óriási mérföldkő a baba életében, amit a szülők videózásra kész telefonnal és árgus szemmel követnek. De mi történik, ha a baba nem akkor, nem úgy vagy nem azt csinálja, amit a nagykönyv szerint kellene? Mikor és mire kell mindenképpen odafigyelni és mikor kell mindenképpen jelezni a védőnőnek vagy a gyerekorvosnak?

 

Rossz hír, hogy a babáknak fogalmuk sincs, mit írnak a mozgásfejlődési nagykönyvben, ezért nem aszerint, hanem a saját tempójukban fejlődnek. Ki lassabban, ki gyorsabban. És ez így van rendjén. Ennek ellenére a szülőknek mégis érdemes képben lenni a mozgásfejlődés folyamatában, így elkerülhető, hogy a legnagyobb tévhitek miatt akár komoly baj jeleit hagyják figyelmen kívül.

 

Óriási tévhitek a baba mozgásfejlődéséről

 

1. Majd kinövi 

Minden életszakasznak megvannak a maga gyanús jelei, ha az alábbiakat tapasztalod jelezd a védőnőnek vagy a gyermekorvosnak. 

 

2 hónaposan is sokszor van ökölbe szorítva a keze, sokszor feszíti a fejét hátra, feszesen tartja magát,

3-4 hónapos korban a hason fekvő baba repülőzik, nem tudja maga elé tenni a kezét,

5-6 hónapos korban még nem tud forogni,

9 hónapos korban még nem tud kúszni,

10 hónapos korban nem indul be a mászás,

1 éves korban még nem állt fel a baba.

 

Bár ilyenkor a többi anyuka megnyugtatásként sokszor mondja, hogy majd kinövi, majd behozza, ő lassabban fejlődik. Ez azonban sokszor nincs így. Rengeteg későbbi problémát és nehézséget előzhetsz meg, ha időben szakemberhez viszed a kicsit. 

 

Nem gond, ha kimarad vagy felcserélődik a mozgások sorrendje

 

Talán nem is gondolnánk, de a mozgásfejlődés, a kúszás és mászás megfelelő sorrendje és kellő ideig való gyakorlása a későbbi tanulási képességekre is hatással lehet. Ha a kúszás vagy a mászás kimarad vagy felcserélődik, akkor előfordulhat, hogy nem jól vagy elégtelenül alakulnak ki a neurális kapcsolatok, azaz nem lesz tökéletes a kapcsolat a jobb és a bal agyfélteke között, ami pedig az íráshoz és az olvasáshoz elengedhetetlenül szükséges később. 

 

2. Nem baj, ha nem helyesen végzi a mozgásokat a baba

Kezdetben nem jelent feltétlenül problémát, ha a kicsi nem asszimetrikusan végzi a mozdulatokat, pl. csak egyik irányba forog, nem váltott kézzel kúszik stb., ha azonban 1-2 hét után sem látsz változást, mindenképpen jelezd szakembernek. 

 

3. Nem gond, ha lassabb a mozgásfejlődése, mint az átlag

A korán, kis súllyal született vagy éppen a túl nagy babáknál is előfordulhat, hogy az átlagnál lassabban indul be a mozgásfejlődésük. De akár egy teljesen átlagos, időre született baba esetben is normálisnak tekinthető. Ezt azonban szülőként mi nem tudjuk megítélni, mindenképpen szakembernek is meg kell mutatni a kicsit. 

 

Átlagos mozgásfejlődés szakaszai

3-6 hónapos kor között - átfordulás

6-9 hónapos kor között - kúszás

8-10 hónapos kor között - felülés

8-11 hónapos kor között - mászás

8-11 hónapos kor között - felállás

10-18 hónapos kor között - járás

 

Ha a megjelölt időszak végéig sem kezdi el a baba az életkorának megfelelő mozgást, akkor mindenképpen mutasd meg szakembernek.

 

4. Jó a kicsinek, ha rásegítesz az egyes mozgások végzésében

Gyakran látni, hogy már az egészen pici babát is ültetik, mászó babát felállítják vagy az éppen csak felállni tudó babát kézen fogva járatják. Ez egyáltalán nem tesz jót a baba gerincének. Fontos megérteni, hogy a kicsi akkor végzi el az adott mozgásokat, amikor a csontjai, az izmai és az ízületei arra alkalmasak, megerősödtek, stabilak. Amíg ez nincs így, addig az erőltetés felesleges terhet jelent neki. Még akkor is, ha az anyuka úgy ítéli meg, hogy tetszik a kicsinek.

 

A legfontosabb útravaló, hogy mindig kövesd figyelemmel a változásokat és ha a legkisebb furcsaságot is észreveszed a kicsin, amiről nem tudod eldönteni, hogy jó vagy nem, inkább jelezd a védőnőnek vagy a gyermekorvosnak. 

 

Az első lépésekhez válassz a mozgásfejlődést támogató lábbelit a babának. Nézd meg új kollekciót ITT »

Keresés