Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A baba ideális mozgásfejlődése - születéstől futásig

A baba ideális mozgásfejlődése - születéstől futásig

A mozgásfejlődés az egyik legtöbb bizonytalanságot generáló kérdés az újdonsült anyukák körében. Mikor kell elkezdeni forogni? Baj, ha még nem kúszik? Gond, ha kimarad a mászás? Miért nem akar még elindulni

 

 

A babák általános mozgásfejlődése és az anyukák közti kimondatlan versengés csak tovább növeli a bizonytalanságot, hiszen a babák nem olvassák a nagykönyvet, fogalmuk sincs, mikor kellene elkezdeni forogni, kúszni, mászni és járni. Minden baba különböző és éppen úgy és abban az ütemben csinálja, ahogy neki jó, ahogy az ő kis teste erre alkalmas és a kellő motivációja is adott. És ez teljesen rendjén is van így.

Nincs két egyforma gyerek, a kicsik mozgásfejlődésének ütemét pedig a genetika, a baba méretei, az izomzatának fejlődése, a személyisége is befolyásolja. Siettetni nem tudod és nem is érdemes, a legjobb, amit a tehetsz, hogy lelkesen nyomon követed, biztonságos környezetet biztosítasz számára a gyakorláshoz.

Az újszülött baba még teljesen magatehetetlen, az első életévében azonban a mozgása elképesztő ütemben fejlődik majd. A legfontosabb, hogy az izmai erősödni tudjanak, ezért gyakran tedd hasra, alakíts ki neki kellően nagy és biztonságos területet, hogy gyakorolni tudjon. Így 1-1,5 év alatt egy izgő-mozgő, folyton mozgásban lévő kisgyerek cseperedik majd belőle. Nézzük a mérföldköveket, amikre érdemes figyelned:

 

A baba mozgásfejlődésének lépései

Az 1 hónapos baba hason fekve átfordítja a fejét, ha fekvő helyzetből ülésbe húzod, egy pillanatra meg tudja tartani a fejét. Aggodalomra adhat okot, ha hangokra nem reagál, szemével, fejével nem követi a mozgásokat és egyáltalán nem emeli a fejét.

A 2 hónapos baba már néhány másodpercre megtartja a fejét, ha hasra fekteted, picit meg is emeli azt.

A 3 hónapos babával már kezd izgalmasabb lenni a világ, elkezd a játékok után nyúlni, ügyesen tartja a fejét, állásba emelve pedig elrúgja magát. Jelezd a háziorvosnak, ha hangokra nem fordítja a fejét és hason fekve sem emeli meg a fejét.

A 4 hónapos baba már próbálkozik az oldalára fordulással, néhány tárgyat ügyesen megfog, ha felé nyújtod. Jelezd viszont az orvosnak, ha még soha, egyetlen egyszer sem fordult oldalra, és ha hason fekve nem támaszkodik az alkarjára.

Az 5 hónapos baba már ügyesen fordul hasról hátra és megtámasztva ülni is képes. Ha még mindig nem támasztja meg magát hasra fektetve, akkor mindenképpen egyeztess az orvosával.

A 6 hónapos baba nemcsak hasról hátra, de akár hátról hasra is képes fordulni. Ha a kezébe adsz valamit, a szájához emeli. Figyeld meg, hogy hasra fektetve nyúl-e a játékok után, és kézen támaszkodva nézelődik-e. Ha lemaradást látsz, jelezd a gyerekorvosnak.

A 7 hónapos baba már ügyes kúszik hátrafelé, körbe-körbe, gurulva közlekedik. Az ügyesebb babák már akár előrefelé is tudnak kúszni. Aggodalomra adhat okot, ha még egyszer sem fordult át a kicsi és nem próbálkozik kúszni egyik irányba sem.

A 8 hónapos baba előre is ügyesen kúszik, támasztékkal képes ülni. Jelezd az orvosnak, ha még mindig nem kezdett el kúszni.

A 9-10 hónapos baba kapaszkodva megáll, mászni kezd, egyedül ül. Beszélj a gyerekorvossal, ha még nem kúszik, nem próbálkozik a mászással, nem áll négykézlábra és nem próbálja magát felhúzni.

A 11 hónapos baba már ügyesen mászik, feláll és kapaszkodva oldalirányba lépeget a szekrények, kanapé mellett. Érdemes jelezni, ha nem áll fel, nem ül támaszték nélkül stabilan.

A 12 hónapos baba néhány másodpercig egyedül is megáll, ha viszont még kapaszkodva sem jár, jelezd az orvosának.

A 13 hónapos baba megteszi az első önálló lépéseit, így egy teljesen új, mozgalmas korszak kezdődik az életetekben. Viszont akár hetek, hónapok is eltelhetnek, mire a kicsi egyedül, stabilan megtanul járni. Ha még 18 hósan sem jár egyedül, nem tud kapaszkodás nélkül megállni, akkor szólj a gyerekorvosnak.

 

Mikor kell megvenni az első babacipőt?

A baba számára az az ideális, ha természetes talajon, földön, füvön, kavicson tanul meg járni. Így a kis talpát sokféle inger éri, fejlődni, erősödni tud. Az egyenes talaj, a parketta, a beton nem ideális a pici babalábak fejlődéséhez. Érdemes ezért az első babacipőt már a felállás időszakában megvenni és udvaron, biztonságos területen engedni a babát, hogy minél többet gyakoroljon.

“De hogy fog kinézni a babacipő orra a sok mászástól, eséstől?” - jogos a kérdés, de be kell látnod, hogy ez az időszak nem a makulátlanul tiszta ruhákról és cipőkről szól. Válassz strapabíró anyagból készült, merev kéreggel ellátott, puha, rugalmas talpú cipőt, mint amilyen a cipzáros talpú babacipő. Így a cipő tökéletesen továbbítani tudja a talaj egyenetlenségeit, mégis stabilan tartja a lábat. A bőr cipőkkel ellentétben az cipzáros talpú babacipők mikrofiber felsőrésze könnyen tisztítható, rendkívül erős és tartós anyagból készült, ami a kavicson, földön mászva sem horzsolódik le és egyszerűen, vizes ruhával tisztítható. Tökéletes választás első babacipőnek a felállás, mászás időszakától.

 

Tudj meg többet az cipzáros talpú babacipők felépítéséről »

Keresés