Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Babacipő, puhatalpú vagy zokni - miben tanuljon járni a baba?

Babacipő, puhatalpú vagy zokni - miben tanuljon járni a baba?

A baba első cipőjének kiválasztása izgalmas, de korántsem egyszerű feladat, hiszen ma már tudjuk, hogy számos felnőttkori lábprobléma oka a rosszul megválasztott első cipőkre vezethető vissza. Izgulnak is az anyukák és örök téma a közös sétákon, hogy milyen legyen a baba első cipője. A vélemények persze eltérőek, vannak olyan babák, akik egész nap csak mezítláb “közlekednek”, sokan esküsznek a puhatalpú mamuszokra és persze ott a másik véglet, akik ébredéstől alvásig cipőt viselnek. Alaposan körbejártam ezért a témát, hogy kiderüljön, mi a legjobb a babának? Miben is tanuljon járni?

 

A baba lába

 

Fontos tudni, hogy a kisbabák lába a mászás, felállás és az első lépések időszakában még teljesen egészségesen sima, puha és nem boltozatos. Ez utóbbi majd csak az egészséges járás során alakul ki. És az is csak később dől el, hogy a kicsi lúdtalpas lesz-e.

A lépegetés és a járás tanulása közben a lábfejben található szalagok, izmok erősödnek, a puha csontok formálódnak és folyamatosan változik a baba lábfejének íve. Ahogy nő a kicsi, a csontok egyre inkább megszilárdulnak, míg végül kialakul a láb végső alakja. Korántsem mindegy ezért, hogy a baba életének 1-3 évében milyen babacipőt visel, miben tanul járni. Hiszen egy rosszul megválasztott formájú, kialakítású vagy méretű gyerekcipővel életre szóló problémákat lehet okozni.

Milyen az egészséges babacipő

 

Az ortopédusok egyetértenek abban, hogy a babaláb természetes fejlődéséhez a mezítlábazás a legegészségesebb. Ezt azonban csak meleg, természetes talajon javasolják, pl. az udvaron a földön, fűben, kavicson, homokon. Ezek az egyenetlen felületek nagyon jól edzik a kicsi lábát és hozzájárulnak az egészséges boltozat kialakulásához. A lakás hideg padlója vagy az utca aszfaltja azonban nem alkalmas a mezítlábazásra. A kicsi , érzékeny lábak könnyen megsérülhetnek, elcsúszhat, felfázhat a baba és a kemény felületek sem tesznek jót a fejlődő lábacskáknak. Ugyanakkor jó, ha a mezítlábas érzés megmarad, és arra leginkább emlékeztető lábbelit kap a kicsi.

 

A tökéletes első lépés cipő

 

Az ideális első babacipő puha, rugalmas kialakítású, nem csúszik, minden részletében követi a baba lábának mozgását, nem akadályozza azt és kellő szellőzést biztosít a gyermek fokozottan izzadó lábfeje számára.

 

Babacipő, puhatalpú vagy zokni?

 

A zokni jó választás lehet otthoni körülmények között, de csak akkor, ha nem csúszik a talpa, mert a kicsi járástanulás közben sokszor elveszíti az egyensúlyát, ami rengeteg balesetet eredményezhet. Jellegéből adódóan a zokni utcai járásra, sétákhoz egyáltalán nem alkalmas.

Nagy kedvenc az anyukák körében a puhatalpú cipő, ami ugyan puha és követi a láb mozgását, a kavicsos utcai séták viszont kellemetlen élményeket okoznának a babának. Ez a fajta cipő nem tartja az apró lábakat, illetve gyakran lecsúsznak vagy a totyogók veszik le őket a lábukról pillanatok alatt. A puhatalpú cipők bőr anyaga nedves időben pillanatok alatt beázik, így ezeket is inkább otthonra ajánljuk.

 

Első utcai babacipőnek a legjobb választás, egy stabil, de mégis puha és rugalmas talpú cipő, ami utcai körülmények között is képes megtartani a mezítlábas járás érzetét, de kavicson, aszfalton, aktív fizikai igénybevételi mellett is gond nélkül, kényelmesen hordható.

 

Mezítlábazni nagyon jó (felnőtteknek is), ezért a cipzáros talpú babacipők fejlesztésekor elsődleges szempont volt, hogy ezt a kényelmes hatást a babák ne csak otthon, hanem a napi séta során is élvezni tudják. Ha léptél már apró kavicsra vagy legóra, akkor tudod, hogy milyen fájdalmas érzés. Egy pici babalábat nem tehetünk ki ennek a rossz élménynek. Ezért a cipzáros talpú babacipők talpa ugyan nagyon rugalmas, viszont annyira vastag, hogy a kültéri sérülés veszélyitől megvédje a talpakat.

Ezeknek a trendi kis utcai cipőknek a kérge tökéletes tartja a baba lábát, vele mozdul minden egyes lépéskor, de kellő helyet biztosít a pici lábujjaknak a mozgáshoz, az akadálytalan lábizomzat fejlődéséhez, miközben folyamatosan szellőzik.

A baba cipősszekrényében, a zokni mellett a puhatalpú cipőnek és a cipzáros talpú cipőnek is helye van. A lényeg inkább az, hogy melyiket, mikor viselje a kicsi.

 

És még egy kis útravaló

 

A legtöbb anyuka úgy tudja, hogy akkor érdemes először cipőt adni a baba lábára, amikor már stabilan jár. Ez nem egyik napról a másikra történik meg. Vannak babák, akik a felállást követően az anyukájuk kezét fogva szinte azonnal járni kezdenek. A legtöbb baba viszont sokáig mászik, hónapokig csak a kanapé és a szekrény körül lépked, míg végül önállóan is elindul. Ebben az időszakban már egyikük számára sem alkalmasak a kocsicipők, hiszen azok kialakításukban nem alkalmasak a járásra.

Érdemes a felállást követően beszerezni a baba első cipőjét, így az utcai séták során is bátran ki lehet venni a babakocsiból, hogy a lakáson kívül is kényelmesen és egészséges lábbeliben fedezhesse fel a világot.

 

Válassz kényelmes cipzáros talpú babacipőt a baba első lépéseihez!
Nézd meg a kollekciót ITT »

 

Keresés