Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Segítség, furán jár a babám

Segítség, furán jár a babám

A legtöbb anyuka nagy izgalommal várja, hogy a baba megtegye az első bizonytalan lépéseket és kitárt karokkal, hatalmas kacagások közepette lépkedjek a “házikóba”. Annál nagyobb az aggodalom, ha a baba furcsán kezd járni, a megszokottól másképp állnak a lábacskái vagy furcsán kopik a cipője. Ne vedd félvállról a problémát, mert banális okoktól egészen komoly fejlődési rendellenességi bármi állhat a háttérben. Nézzük, miért járhat furán a baba.

 

A babalábfej fejlődése

A baba édes, pici lábacskáit több százszor puszilgatják az anyukák, mégis csak az első lépések után tűnik fel, hogy a kicsi lába sokban különbözik egy nagyobb gyerek vagy egy felnőtt lábától.
Az eltérést az adja, hogy a baba lábfejének hosszanti boltozata még nincs lesüllyedve, majd csak a totyogással, a járással, az izmok erősödésével, fejlődésével alakul ki, és tűnik el a lúdtalpra emlékeztető zsírpárna.

Ideális esetben a belső hosszboltozat a kicsi második életévében alakul ki, addig a boka és a sarokcsont is befelé fordul. Az ízületei ilyenkor még lazák, a csontok a mozgás, a járás során alakulnak. Az izmok fejlődése a gyerek 8-10 éves koráig tart, ekkor alakul ki a talp végső boltozata.

A fejlődésben lévő babaláb olyan babacipőben tud tökéletesen fejlődni, ami a terhelést optimálisan oszlatja el, nem hagyja a sarkat hátradőlni és egyenesen tartja azt.

Lúdtalp

Lúdtalpról akkor beszélhetünk, ha a kicsi lábfejének hosszanti boltozata nem alakul ki, megmarad a zsírpárna és a sarok befelé fordul. Ha a tünetek 3 éves kor után is fennállnak, akkor a védőnő vagy háziorvos ortopéd szakorvos felkeresését fogja javasolni, aki, ha indokolt, speciális talpbetétét is tartalmazó, ún. supinált cipő viselését írja elő.

Csámpázás

A gyenge izomzat és a laza szalagok elősegítik a belboka folyamatos bedőlését, ami csámpázáshoz vezethet. A probléma sok kisgyereket érint, rendszerint az izmok erősödésével ovis kor végére a tünet magától megszűnik, de mindenképpen célszerű ortopéd szakorvosnak is megmutatni a kicsit, aki tornagyakorlatokat és speciális, supinált cipő viselését javasolhatja, ami segít kifelé dönteni a sarkakat.

Lábujjhegyen járás

Az első lépéseket próbálgató babák legtöbbje először lábujjhegyen jár. Ez akár hetekig, hónapokig is jellemző lehet, idővel azonban, ahogy erősödik a kicsi lába, szép lassan leteszi a talpát is és megtanulja a lépés helyes módját. Ez legkésőbb 2 éves korig be is következik. Ha a kicsi ezt követően is gyakran jár a lábujjain, mindenképpen jelezni kell a gyerekorvosnak, hiszen a háttérben egyszerű okoktól egészen súlyos, akár műtétet is igénylő elváltozás, fejlődési rendellenesség is állhat.

Sántítás

1-6 éves kor között a gyermekkori sántítás hátterében a legtöbbször valamilyen csípőt érintő panasz áll. Gyakori ok lehet a csípő gyulladása, ami ultrahangos vizsgálattal igazolható. A panasz pihentetéssel és gyógyszeres kezeléssel néhány hét alatt elmúlik. Érdemes ugyanakkor a babacipőt is megvizsgálni, hiszen egy nem odaillő tárgy, kellemetlen érzetet keltő, túl szűk cipő is okozhat sántikálást.
 

Sokan, sok helyen hangoztatják, hogy nem érdemes a baba és a kisgyerek cipőjén spórolni, mert a rosszul megválasztott, kényelmetlen, optipédiailag rossz cipővel akár életre szóló járásproblémákat is okozhatunk.

Az ideális babacipő

A babacipő legfontosabb feladata, hogy a járástanulás időszakában a mezítlábazáshoz leginkább hasonló érzetet keltve, erősen, stabilan tartsa a kicsi lábait. Ehhez elengedhetetlen, hogy az első babacipők  kérge kemény legyen, a talpa viszont nagyon puha. A sarka legyen egyenes, ha pici sarka van, az dőljön kifelé. Egy ortopédiailag jól kialakított babacipő választásával teheted a legtöbbet a baba optimális lábfejlődéséért.
 

Nézd meg a babacipőket ITT »

 

Keresés